Vad skärpta utsläppsrätter handlar om

maj 11, 2022 2:38 e m

Efter att klimatlagen röstades igenom våren 2021 är det nu dags för nästa stora klimatreform i EU: utsläppsrätterna. I grunden är systemet bra och lovordas av ekonomer. Det handlar om att det ska kosta att smutsa ner. På så vis stimuleras industrin till att ställa om. Men, och det finns ett stort men här, dagens system är alldeles för svagt. Stora sektorer med miljontals ton i utsläpp är undantagna och det är fortfarande alldeles för billigt att smutsa ner.

Sverige ligger långt fram. Här sker en grön nyindustrialisering i en takt som sällan skådats – framförallt i norra delarna av landet. Det drivs fram av rätt politiska förutsättningar och investerare som tror på grön omställning.

Bland annat tillverkas världens första fossilfria stål i Sverige. En gigantisk batterifabrik med framtidens teknik håller på att byggas med tusentals arbetstillfällen. Listan kan göras längre. Men den riskerar också att bli kortare.

För när EU:s system inte sätter dit fuskare och superutsläppare är det både klimatet och den svenska omställningen som hotas. Investerarna i den svenska gröna industriboomen riskerar dra öronen åt sig när den politisk förändringen som straffar fuskarna uteblir. Då försvinner både jobb och omställning.